LevensWijzerTraject

Individuele coaching na borstkanker

Je hebt borstkanker gehad.
De rollercoaster van behandelingen is gestopt.
Het leven gaat gewoon verder. Althans voor je omgeving.
Want voor jou is niets meer normaal.

Herken jij dit?

Je bent gedesoriënteerd en je oude leven lijkt in rook te zijn opgegaan.
Je emoties komen nu pas boven en je begrijpt jezelf vaak niet.
Je hebt veel ingeleverd en je hebt geen idee hoe je hier iets positiefs uit kunt halen.

Hoe fijn zou het zijn als je…

Weer grip krijgt op je leven.
Kunt dealen met angst, gepieker en onzekerheid over de toekomst.
Oprecht kunt zeggen dat borstkanker jou sterker heeft gemaakt.
Volop geniet van het leven, juist omdat het eindig is.

Dat is mogelijk!
In een traject van zes individuele coachsessies help ik jou om je leven weer richting te geven. Een sessie duurt anderhalf uur.

Aan het einde van het coachtraject heb jij het volgende bereikt:

Je hebt de regie van je leven weer in handen.
Je hebt verwerkt wat je hebt meegemaakt.
Je hebt alle tools in handen om te dealen met angst, gepieker en onzekerheid over de toekomst.
Je bent je ervan bewust in welk opzicht borstkanker jou sterker heeft gemaakt.
Je weet wat je wilt en je gaat ervoor, juist omdat het leven eindig is.
Mijn naam is Martha Rijkmans. Ik ben jurist, therapeut en coach. In 2016 kreeg ik borstkanker. Ik word met dezelfde uitdagingen geconfronteerd als jij.
Als therapeut en coach heb ik veel tools en die heb ik ingezet voor mijn eigen herstel. Ik heb ontdekt wat werkt.
Ik weet hoe ik kan omgaan met angst en gepieker. Maar ik heb ook geleerd te aanvaarden dat het leven eindig is. Dat heeft mij sterker gemaakt. Ik ben moediger, krachtiger én kwetsbaarder. Ik zet stappen waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze ooit zou zetten. Omdat er maar één moment in het leven is, waarvan ik er zeker van ben dát ik ze kan zetten en dat is NU.

Eén van mijn stappen is het oprichten van Leven & Zo.
Omdat ik het iedere vrouw gun om zich weer thuis te voelen in haar eigen leven. Het leven laat zich niet controleren, wél regisseren. De belangrijkste vraag is “hoe ga je om met dat wat je is overkomen?” Het antwoord op die vraag is het verschil tussen óverleven of leven.

Tijdens en vlak na mijn behandelingen (o.a. chemo- en immunotherapie) had ik geen enkele behoefte aan coaching. Mijn focus lag bij overleven, de behandelingen goed doorstaan en omgaan met de bijwerkingen. Na afloop van de behandelingen en nadat mijn bijkomende klachten waren afgenomen, zou ik snel weer “de oude” zijn. Toch? Mijn omgeving dacht dat en ikzelf ook. 

Nou, dat viel tegen. Ik had veel minder energie dan “vroeger” en was snel moe, en dat bleef zo. Het re-integreren op mijn werk ging daardoor ook moeizaam. Ik kon niet voldoen aan mijn eigen verwachtingen en aan die mijn omgeving. Ik had het gevoel dat ik faalde, ik voelde zoveel druk. 

Toen kwam Martha op mijn pad. Via een vriendin had ik al goede verhalen gehoord over haar. Tijdens een online webinar en een gratis gesprek daarna kreeg ik het gevoel dat gesprekken met haar mij zouden kunnen helpen. Ik heb gekozen voor het individuele coachingstraject.

Martha heeft een prettige rustige stijl, kan goed luisteren, toont zich betrokken en stelt precies de goede vragen. Haar eigen levenservaring en haar grote kennis en kunde dragen daar zeker aan bij. De sessies met Martha en de tussentijdse opdrachten hebben mij geholpen om te begrijpen waarom het voldoen aan verwachtingen zo’n belangrijke rol speelt in mijn leven.

Martha heeft mij geholpen om mijn beperkte energie te accepteren en om vooruit te kijken. Ze heeft mij laten ervaren dat het werkt om goed naar mijn eigen behoeften te luisteren en duidelijk mijn grenzen aan te geven. Ik voel mij nu veel beter dan een half jaar geleden. Natuurlijk stap ik nog steeds af en toe in mijn valkuilen, vooral in drukke periodes, maar nu herken ik wat er gebeurt. 

Irene

Wat was het een “feest van herkenning”, dat webinar van Martha over ‘Vérder leven na borstkanker’. Hoewel, feest… de tranen zaten me hoog: dit is mijn verhaal, dit zijn mijn struggles.
Ik realiseerde me dat ik met veel te dealen had, daarom stapte ik in het individuele LevensWijzer Coachtraject.

Wat had ik veel stappen te zetten in het acceptatieproces dat er ‘een leven voor’ en ‘een leven na’ borstkanker is. Hoe kon ik uit mijn overlevingsstrategie stappen en uitkomen bij wie ik ben, bij mijn kern? Hoe kon ik mezelf opnieuw (uit)vinden?

Ik was blij dat ik bij Martha terecht kon voor een coachingstraject. Wat heeft het me veel gebracht! De vragen die Martha stelde, de opdrachten die ik kreeg, het leren begrijpen van mezelf vanuit een stukje contextuele therapie, het bewust omgaan met angst. Het is een goede tijd geweest.
Waar in het begin van het traject de woorden ‘oververmoeid, moeite, moedeloos’ mijn leven somber kleurden, kon ik na het traject nieuwe woorden noemen die mijn leven licht en kleur gaven: ‘dankbaarheid, perspectief, keuzes maken’.

Ik ben blij dat Martha op mijn weg kwam. Haar begripvolle, liefdevolle en respectvolle houding en werkwijze hebben me weer ‘rechtop’ gezet. En als ik opnieuw struikel, wat ongetwijfeld gebeuren zal, dan heb ik tools in handen om weer op te staan. Ik kan iedereen dit traject van harte aanbevelen!

Ruth (50)

Een paar maanden na de laatste bestraling merkte ik dat ik nog niet klaar was. Het leek of alle emotie toen pas loskwam en ik voelde me een beetje verloren. Soms was ik erg moe, soms erg verdrietig en soms baalde ik gewoon enorm dat het nu nóg niet klaar was. Ik wilde ook niemand meer ‘lastigvallen’ met mijn kankerverhalen.
Via het ziekenhuis ben ik bij Martha terecht gekomen. Na een online kennismakingsgesprek voelde het eigenlijk meteen al goed. De ervaring van Martha als coach en als borstkanker patiënt gaven mij vertrouwen in het traject.
Gelukkig bleek al in het eerste gesprek dat ik Martha durfde te vertrouwen. Ze signaleerde direct pijnpunten en met zachtheid en geduld deed ze oefeningen om mezelf beter te leren begrijpen en zachter te zijn voor mijzelf.
Nu sta ik met meer vertrouwen in het leven. Heb mezelf weer een beetje beter leren kennen en gun mezelf nu meer om daar nog meer bij stil te staan.
Martha heeft een rustige aanpak. Zonder zweverig te zijn, met ruimte voor humor en ironie. Met veel kennis en een zorgvuldige aanpak kan ze je helpen om krachtig en midden in het leven te gaan staan.

Lidewij (39)

Na de behandelingen merkte ik dat het mij niet lukte mijn ‘oude’ leventje op te pakken. Via Facebook en haar gratis webinar kwam ik in contact met Martha. Ik voelde meteen dat het goed zat. Ik heb gekozen voor het persoonlijke coach-traject van 6 sessies. Ik woon in het zuiden van het land. Vanwege de grote afstand hebben wij de eerste sessie en de vierde sessie live in de praktijk van Martha gedaan, de overige via Zoom. Het was voor mij een heel verhelderend proces waarin en waardoor ik belangrijke beslissingen heb kunnen nemen. We zijn teruggegaan naar mijn kernwaarden, wat mij veel inzichten gaf. Door de opdrachten en evaluatie van deze opdrachten ben ik gaan voelen wat echt belangrijk voor mij is in deze fase van mijn leven. Ik ben er een blij mens van geworden, ik ben trots op mezelf en ik heb weer energie om te leven! Ik voelde me goed gehoord door Martha, ze is heel rustig en duidelijk in haar uitleg. Ze is heel persoonlijk betrokken bij je. Ze is attent en alert, precies wat bij mij past! Martha is deskundig, maar tegelijk ook lotgenoot; ze voelt wat jij voelt. Ik ben blij dat ik de stap naar de coaching van Martha heb gezet! Het heeft mij heel veel gebracht.

Miranda (57)

Na een ingrijpende operatie kreeg ik goed nieuws: er waren verder geen behandelingen nodig. Terwijl ik me fysiek langzaam beter ging voelen, ging het emotioneel steeds slechter. Ik begreep er niets van en zocht hulp, maar bij een psycholoog kwam ik niet veel verder. Over het traject van Martha twijfelde ik, omdat het label ‘borstkanker’ voor mij ongemakkelijk en zwaar voelde. Na de eerste kennismaking besloot ik toch met het traject te starten en dat was een goede beslissing. Martha heeft veel mensenkennis en levenservaring, waardoor ze precies de juiste vragen stelt. De balans tussen denken en voelen was een belangrijk thema in onze gesprekken. Ik heb geleerd om mijn emoties er te laten zijn, in plaats van ze weg te redeneren. Door Martha’s positieve en empathische begeleiding kreeg ik vertrouwen in mezelf en in de toekomst. Ik ben erg blij dat ik over de drempel ben gestapt om Martha’s traject te volgen! 

Hanne (42)

Na meerdere wegen te hebben bewandeld, kon ik mij toch niet over een aantal zaken heenzetten.
Uitgekomen bij Martha en ik denk dat dat het fijnste cadeau is wat ik mezelf heb kunnen geven. Martha heeft mij zo goed kunnen helpen door haar eigen ervaringen. Ze weet wat je doormaakt en dat ontbreekt vaak bij de psychologen in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Ondanks dat zij uiteraard ook erg ervaren zijn, kwam ik niet tot het juiste punt.
Ik had iemand nodig die mij verder kon helpen om de ziekte een plek te geven en alles wat de ziekte met zich meebrengt. Verlies van vertrouwen in je lijf, verlies van vriendschappen of veranderde vriendschappen, onbegrip bij de ARBO. Ik moest een bepaalde boosheid kwijt.
Juist door onder andere ademhalingstechnieken en echt te voelen en heel veel te praten, bracht mij dit zoveel verder dan alleen puur volgens het boekje ernaar te kijken.
Ik kan oprecht iedereen coaching bij Martha aanraden, een hele warme vrouw die net even iets dieper op de zaken ingaat. Daar waar je zelfs soms niet eens aan had gedacht of net even een ander licht op kan schijnen en te leren omdenken als het ware.
Niet blijven ‘vechten’ maar vraag hulp bij Martha, het helpt je echt verder om weer veel meer positiviteit toe te laten en omarmen!

Birgit (40)

In 2018 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Na de rollercoaster van diagnose en de daaropvolgende chemo- en immunokuren en een borstamputatie (en een goede uitslag voor nu), viel ik in een “gat”. Ik was zo druk geweest met overleven en nu moest van mij het gewone leven maar weer beginnen. Ik kwam er achter dat dat niet zo makkelijk ging en er zat zoveel boosheid, angst en verdriet in mij dat ik hulp moest zoeken. Ik kwam via een tip op de site van Martha. Dat zij zelf (borst)kanker heeft gehad sprak mij aan omdat zij wist waar zij het over had. Martha heeft gezorgd dat ik tijd nam om te rouwen om wat was. En om d.m.v. gerichte vragen (en huiswerk!) na te denken wat NU voor mij belangrijk is. Want het leven is wel degelijk anders geworden. En “en passant “nam zij ook nog andere issues mee waar ik mee aan de slag moest. Soms was dat voor mij hard werken, maar het was nodig.
De sessies bij Martha hebben ervoor gezorgd dat ik weer sterker en lichter in het leven sta. Dat ik mag voelen, dat ik verdrietig mag zijn maar dat er ook een hoop leuke dingen zijn.

Inez (55)

Martha heeft mij gecoacht na mijn behandelingen voor borstkanker. Ik was bang en had last van huilbuien. Ik voelde me futloos en tegelijkertijd schuldig dat ik niet van het leven genoot. Want ze zeggen toch altijAriënne (40)d dat je blij moet zijn dat je nog leeft? Na het traject kan ik beter omgaan met angst en gepieker. En ik durf weer vooruit te kijken. Ik heb heel veel over mijzelf geleerd. Martha is rustig en eerlijk. Doordat zij zelf ook borstkanker heeft gehad, begrijpt zij precies waar ik doorheen ga. Ik ben nu optimistischer en blijer. Ik weet wat ik kan doen als het me weer eens teveel wordt en dat geeft rust.

Ariënne (40)

Na 10 intensieve maanden kwam de dag waar ik zo naar had uitgekeken: de laatste chemo. Ik had gedacht dat ik blij en opgelucht zou zijn, maar dat gevoel kwam niet. Ik voelde me wel gedesoriënteerd en wist niet goed meer hoe ik verder moest leven. Na een eerste online kennismaking met Martha wist ik dat zij mij zou kunnen helpen om mezelf weer terug te vinden. Om te kunnen dealen met mijn ziekte had ik mijn oude verdedigingsmechanismen opgetrokken om mezelf te beschermen tegen de angst en het verdriet. In 6 persoonlijke coachingssessies leerde ze me om door de schillen te kijken naar mijn eigen kern en weer te associëren met het hier en nu. Martha weet precies hoe het voelt als (ex) borstkanker patiënt. Met haar jarenlange ervaring als coach is ze in staat geweest om mij de juiste begeleiding te bieden en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik kan nu weer verder.

Yvonne van Rees Vellinga

Martha is een coach die heel goed kan luisteren. Ik vond het waardevol dat zij vanuit haar eigen ervaring kon spiegelen wat er allemaal door je heen gaat als je borstkanker blijkt te hebben en wat de impact daarvan op je gezin en je omgeving is. Door te luisteren, stiltemomenten in te bouwen en vragen te stellen heb ik gaandeweg woorden gevonden die uitdrukking geven aan wat ik heb meegemaakt. Dat is voor mij heel waardevol, ook naar de toekomst toe. Mede door Martha heb ik de bevestiging gekregen hoe belangrijk het is dat je lieve mensen om je heen hebt en heb ik keuzes durven maken door bijvoorbeeld ander werk te zoeken dat beter aansluit bij mijzelf, zeker nu ik heb ervaren hoe kwetsbaar het leven is. Martha heeft mij het inzicht gegeven dat ‘betekenis geven’ en ‘zingeving’ uiteraard belangrijk zijn, maar ze heeft mij leren ontdekken wat mijn ‘zielsverlangen’ is en daardoor heb ik al vrij snel na de start van mijn reïntegratie op het werk de keuze kunnen maken om ander werk te zoeken. Ik gun iedereen die zichzelf weer moet terugvinden nadat de lichamelijke behandelingen achter de rug zijn, een goede coach als Martha!

Margreeth (53)

Na mijn behandelingstraject was ik zoekende. Het hele ziekteproces heeft veel vragen in mij opgeroepen. Ik dreigde te verdwalen in mijn eigen leven, was bang en onzeker. Samen met Martha heb ik in mij zelf veel antwoorden gevonden. Ik heb ontdekt wat voor mij essentieel is in het leven. En ik ben begonnen om stappen te zetten om dat te realiseren. Hoewel ik niemand borstkanker gun, heeft het mij sterker gemaakt. Ik weet wat ik wil, heb zelf de leiding over mijn leven in handen en voel mij blij en krachtig.

Marinette (56)

Ik heb veel gehad aan het individuele LevensWijzer coachingstraject bij Martha. Ik was net klaar met alle operaties en behandelingen. En dus op het punt om terug te keren naar mijn “ oude leven”. Maar voelde heel duidelijk dat ik, door alles wat ik had meegemaakt, niet terug wilde naar de “ oude ik” . Door de gesprekken met Martha heb ik de nieuwe “ik” gevonden. Met name de praktische tips die zij me heeft gegeven, zorgen ervoor dat ik nu, een half jaar later, nog steeds profijt heb van het coachingstraject. Ik sta nu weer met vertrouwen en meer rust volop in het leven. Ik zou elke vrouw die hetzelfde heeft meegemaakt de Martha momentjes gunnen.

Kitty (51)

Zou het niet heerlijk zijn, om je leven weer te LEVEN. Niet je ‘oude’ leven, maar dit leven, zoals het nu is, mét wat je allemaal hebt meegemaakt.
Je hebt een tweede kans gekregen, pak die aan met beide handen.

De investering voor dit traject, waarmee jij de regie over je leven weer in handen neemt, is € 747 inclusief btw.
Je kunt het volledige bedrag in één keer betalen, of in drie termijnen van € 255.

Wat jij misschien ook wel wilde vragen….

Moet ik voor jouw traject altijd naar jouw praktijk komen?

Nee, dat is niet per se noodzakelijk. Het is wel het prettigst om face to face te werken. Maar als je ver weg woont is het ook mogelijk om hybride te werken. Dan doen we de eerste sessie live, omdat het voor dit (verdiepende) programma belangrijk is om een keer echt ontmoet te hebben. Daarna bespreken wij welke sessies we live en welke online doen. De online sessies doen we via Zoom.

Is het een cursus of maatwerk?
Het is geen cursus. Het traject is helemaal toegesneden op jouw vragen en jouw knelpunten. Het is dus echt individuele coaching, waarbij ik garandeer dat je aan het eind van het traject de regie over je leven terug hebt.
Ik ben nog niet helemaal klaar met mijn behandelingen, kan ik dan toch al door jou gecoacht worden?
Ja, dat kan zeker. De overgang naar de periode na je behandelingen verloopt dan veel soepeler.
Geef je ook medische adviezen?
Nee, absoluut niet! Jouw medisch behandelingstraject staat hier helemaal los van. Als jij je zorgen maakt over je lichaam, dan adviseer ik je om naar de dokter te gaan.
Kan ik dit coachtraject vergoed krijgen?

Via de werkgever*
Als je een baan hebt, vraag dan bij je werkgever na of hij (een deel van) de kosten voor zijn rekening wil nemen. Sommige bedrijven hebben daarvoor een opleidings- of persoonlijk budget. Ook in het kader van re-integratie worden coachkosten soms vergoed. Mogelijk is er iets over kosten voor coaching in de cao opgenomen.

Via de arbodienst*
De werkgever is in overleg met de bedrijfsarts vaak ook bereid om (een deel van) de kosten te vergoeden. Dit kun je bespreken met je bedrijfsarts, je leidinggevende of de afdeling personeelszaken.

Via de zorgverzekering
De zorgverzekeraars vergoeden een coachtraject over het algemeen niet.

Via de belastingdienst
Coachkosten die je als particulier zelf hebt betaald, kun je aftrekken als scholings- of studiekosten. Meer informatie vind je hierover op www.belastingdienst.nl.

Via de arbeidsongeschiktheidsverzekering
Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten, dan is het mogelijk de verzekeraar te vragen (een deel van) de kosten te vergoeden. Ze zijn hiertoe niet verplicht, maar hebben baat bij een optimaal herstel.

Als ZZP-er kun je trouwens in alle gevallen de coachkosten zakelijk opvoeren en de btw (21%) verrekenen.

*Bij facturatie aan de werkgever is de trajectprijs exclusief BTW. Daarboven wordt 21% BTW in rekening gebracht.

Wat doe ik als ik nu nog vragen heb?
Stuur me in dat geval gerust even een berichtje.
Mijn mailadres is martha@levenenzo.nl

Wil je meer weten, of vraag je je af of dit voor jou een geschikt traject is?
Dan nodig ik je uit voor een gratis en vrijblijvend skype (of telefoon) gesprek van een half uur.

© Martha Rijkmans | Leven & Zo
Privacyverklaring

Met gemaakt door Anita Faber