LevensWijzerTraject

Individuele coaching na borstkanker

Je hebt borstkanker gehad.
De rollercoaster van behandelingen is gestopt.
Het leven gaat gewoon verder. Althans voor je omgeving.
Want voor jou is niets meer normaal.

Voordat je borstkanker kreeg, had je je leven aardig voor elkaar. Je wist wat je wilde en zat niet snel bij de pakken neer, maar dit is van een andere orde. Het begint tot je door te dringen dat het nooit meer precies zo wordt als vroeger. Toch ben je vastbesloten om er het beste van te maken, je weet alleen niet hoe.

Herken jij dit?

Je wordt keihard geconfronteerd met jezelf, want ‘hoe je het altijd deed’, werkt niet meer.

Je hebt minder energie en je bent gevoeliger voor prikkels. Je kunt je minder goed concentreren en dat maakt je onzeker. Kan je je drukke baan straks nog wel aan?  Trouwens, je gedachten maken toch al overuren met allerlei scenario’s waarvan je hoopt dat zij nooit werkelijkheid worden. Het lijkt alsof je hoofd altijd ‘aan’ staat.

Je voelt de druk van je omgeving. Ze zeggen: ‘Je bent nu toch weer helemaal beter?’ en je voelt je machteloos omdat ze maar niet begrijpen dat ‘er goed uitzien’ nog niet betekent dat je alles weer kan.

Je kan niet veel meer hebben, de rek is eruit. Je emoties vliegen alle kanten op. Je hebt een kort lontje of je begint te huilen om niets. Je kent jezelf niet meer terug. Bij vlagen ben je bang en heb je het gevoel dat er boven alles wat je doet een donkere wolk hangt.

Je bent je ervan bewust dat het leven zo maar over kan zijn. Daarom had je je tijdens je ziekte voorgenomen om het anders te gaan doen. Meer rust te nemen, beter voor jezelf te zorgen en grenzen te trekken op je werk en privé.
Maar je merkt dat je toch weer in je ‘oude’ manier van doen terugvalt en dat is wel het laatste dat je wilt.

Je hebt haast, ook al zegt iedereen dat het tijd kost. Dat kan best zijn, maar jij weet hoe kostbaar jouw tijd is en je hebt het gevoel dat je nog zoveel wilt doen, ook al weet je niet eens precies wat.

Hoe fijn zou het zijn als je…

Weer vertrouwen hebt in jezelf, omdat je weet wat wél werkt, in plaats van al je energie te steken in geploeter zonder veel resultaat.

Eindelijk weer eens rust in je hoofd en je lijf hebt omdat je korte metten hebt gemaakt met dat ‘gemaal’ en die hoogoplopende emoties, en ja, zelfs met de angst.

Al die dingen die je je hebt voorgenomen tijdens je ziekte nu écht doet, ook al zal je omgeving daaraan moeten wennen.

Weet waar je blij van wordt, wat je echt belangrijk vindt en waar jouw talenten en kwaliteiten liggen, zodat je van daaruit het leven kunt opbouwen, dat past bij wie jij nu bent.

Merkt dat borstkanker meer en meer iets is dat in het verleden heeft plaatsgevonden. Dat deel uitmaakt van je leven, maar je niet meer dagelijks of zelfs wekelijks bezighoudt.

Dat is mogelijk!

In een traject van zes individuele coachsessies begeleid ik jou van óverleven naar leven.
Een sessie duurt anderhalf uur.

Aan het einde van het coachtraject heb jij het volgende bereikt:

Je weet hoe je in elkaar zit, welke oude patronen je valkuilen zijn. En hoewel je er vast nog wel eens in zal vallen, herken je wat je doet en kan je bewust bijsturen. Je kent jezelf beter dan ooit.

Je hebt rust in je hoofd en staat stevig met beide benen op de grond, omdat je het vertrouwen in jezelf terug hebt gevonden.

Je merkt dat je al die veranderingen die je tijdens je ziekte had bedacht, als vanzelf begint door te voeren in je leven.

Je wordt niet langer meegesleurd op golven van emoties. Emoties zijn menselijk, we hebben ze allemaal. Maar nu je weet hoe je er mee kunt omgaan worden de golven steeds minder hoog en de emoties steeds minder heftig.

Je bouwt je leven niet op wat je allemaal ‘moet’ of wat je omgeving van je verwacht, maar op dat wat je verlangt. Je weet wat belangrijk is voor jou en waar je blij van wordt en je kan de keuzes maken, die daarbij passen.

Je ervaart wat borstkanker jou, naast alle ellende die je hebt doorgemaakt, heeft opgeleverd, al heb je nu  nog het gevoel dat het je alleen maar veel heeft gekost.

Mijn naam is Martha Rijkmans. Ik ben jurist, therapeut en coach. In 2016 en 2018 had ik borstkanker. Ik word met dezelfde uitdagingen geconfronteerd als jij.
Als therapeut en coach heb ik veel tools en die heb ik ingezet voor mijn eigen herstel. Ik heb ontdekt wat werkt.

Want hoewel ik na mijn behandelingen nog heel veel niet wist en net zo zoekend was als jij, wist ik één ding heel zeker.
Ik zou mij door deze ervaring, die ongevraagd en ongewenst op mijn pad kwam, niet klein laten maken, maar die juist gebruiken om mij verder te ontwikkelen.

Ik weet hoe ik kan omgaan met emoties en ‘gemaal’. Maar ik heb ook geleerd te aanvaarden dat het leven eindig is. Dat heeft mij sterker gemaakt. Ik ben moediger, krachtiger én kwetsbaarder. Ik zet stappen waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze ooit zou zetten. Omdat er maar één moment in het leven is, waarvan ik er zeker van ben dát ik ze kan zetten en dat is NU.

Eén van mijn stappen is het oprichten van Leven & Zo.

Omdat ik het iedere vrouw gun om weer onbezorgd blij te zijn en te genieten van het leven. Het leven laat zich niet controleren, wél regisseren. De belangrijkste vraag is “hoe ga je om met dat wat je is overkomen?” Het antwoord op die vraag is het verschil tussen óverleven of leven.

Een aantal maanden na mijn laatste behandeling ben ik een traject bij Martha begonnen.

Ik vond het erg fijn om bij iemand te komen die naast professioneel coach ook dezelfde ziekte en traject had meegemaakt. De herkenbaarheid die ze mij kon geven en hoe om te gaan met de nasleep van de behandelingen deden mij erg goed.

Daarnaast was er ook veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en gaf Martha mij tools om te kijken naar de punten in mijn leven waar ik juist weer energie van krijg.

De gesprekken hebben enorm geholpen om alles een plek te kunnen geven en om weer met vertrouwen naar de toekomst te kunnen kijken.

Ik zou echt iedereen die met borstkanker te maken krijgt adviseren een traject bij Martha een jezelf cadeau te doen. 

Renee (36)

Bij Martha voelde ik me gehoord. Ik zat vaak met een glimlach en een sterk blij gevoel van “Ja!” in de auto terug naar huis.

Bij Martha is geen excuus nodig waarom je voelt wat je voelt maar ga je juist leren voelen wat er is. En dat er laten zijn. Het mag er zijn. En zodra het er mag zijn, lossen de emoties op dat moment snel(ler) op. En komt er weer lucht en licht.

Het traject leerde mij om eerlijker naar mezelf te kijken. Die bewustwording op mijn gedachten, gedrag en waar mijn pijn nog zit is verhelderend. De tips van Martha daarbij gebruik ik nog steeds.

Het traject was een kadootje voor mezelf. Het loste mijn pijn, verdriet en frustraties niet op maar gaven me wel een helderder beeld van hoe ik mijzelf soms saboteer. En ik weet nu hoe ik daar anders en beter mee om kan gaan.  

Dank je wel Martha!

Patricia (51)

Na de behandelingen tegen borstkanker, voelde ik me geestelijk en lichamelijk afgemat.

Ik wilde de draad weer oppakken, maar vroeg me ook af welke, wanneer en hoe.

Martha heeft me begeleid tijdens deze zoektocht. Ze heeft me geholpen zelfbewuster te worden.

Het is een cadeau voor het leven!

Zoë (47)

Tijdens het borstkanker traject had ik helemaal geen behoefte aan coaching, mentale hulp of wat dan ook. Voor mij was het een traject zoals ik alles in mijn leven aanpakte. Maar borstkanker was veel ingrijpender dat alles wat ik eerder aan life changing events had meegemaakt. En dat besef kwam pas veel later. Mijn idee was, ik pak dit gewoon aan zoals ik alles aanpak, en over 2 jaar is alles over en zou ik gewoon doorkunnen met mijn leven van vóór de diagnose.

Inderdaad 2 jaar later waren alle behandelingen bijna allemaal over, maar was mijn leven totaal veranderd. Ik was niet meer dezelfde persoon, fysiek niet, mentaal niet, ik stond anders in het leven qua gezondheid, sporten, werk, vrienden, familie, alles was anders. En ik was bezig om mijn nieuwe leven in mijn oude leven te laten passen.

En dat duurde even voordat ik begreep, gelukkig met hulp van Martha, dat mijn leven vóór en ná borstkanker anders was. Dat ik niet door kon gaan, alsof mijn leven 2 jaar had stilgestaan en nu weer door.

Met hulp van Martha leerde ik, dat niet alleen ik veranderd was (fysiek en mentaal) maar ook mijn omgeving, vrienden, familie, collega’s. Alles was veranderd, niet alleen ik. Dus toen ik heel rigide mijn leven probeerde op te pakken zoals dat was voorafgaand aan de diagnose, lukte dat niet.

Gelukkig was Martha er om me te helpen in te zien dat, ook ik veranderd was en dat dat oké was. En als ik vanuit die veranderde ik, die verandering, aan de slag ging, zou de rest mee veranderen. Vol scepsis reed ik terug naar huis maar ben het gewoon gaan doen, al haar tips gaan uit proberen en werkbaar te maken voor mezelf.

En het heeft gewerkt, ik ben veranderd, en dat is oké. En ik kan nog steeds mijn leven leven zoals ik dat nu voor ogen heb.

Dank je wel Martha.

Marjo (57)

Na een periode van geleefd worden door de intensieve behandeling van borstkanker, en mijn agenda beheerd door het ziekenhuis, was het opeens klaar. De behandeling verliep volgens een strak protocol. Na de behandeling kon ik zelf m’n agenda weer vullen en het leven weer oppakken met de boodschap “het is voor iedereen anders”. Dat bracht me in verwarring. Alles was anders. En dan ook nog voor iedereen anders? Hoe anders? Hoe voor mij anders?

Gelukkig kreeg ik een tip om het e book van Leven&Zo te downloaden. Het was goed om te lezen, er waren woorden voor de verwarring. Ik volgde een webinar van Martha. Weer die mooie omschrijvingen, die precies mijn gevoel verbeeldden: “uit een lege theepot kan je niet schenken”.

Ik besloot een coachingstraject bij Martha te doen, als een cadeau voor mezelf. Mijn belangrijkste reden was: bevestigd worden, dat het goed was hoe ik mijn leven weer zou oppakken.

Het was een fijn en waardevol traject. Een mooi cadeau op mijn levenspad. Het liep gelijk op met meer energie krijgen, mijn werk stap voor stap weer kunnen oppakken, en na de laatste keer coaching heb ik mij weer helemaal beter gemeld. Zo voelt het nu. Helemaal beter. Ook al is alles anders. Ik gun elke vrouw zo’n fijn en helpend traject na borstkanker.

Lieve Martha, dank je wel!

Mieke (62)

Wat was het een “feest van herkenning”, dat webinar van Martha over ‘Vérder leven na borstkanker’. Hoewel, feest… de tranen zaten me hoog: dit is mijn verhaal, dit zijn mijn struggles.
Ik realiseerde me dat ik met veel te dealen had, daarom stapte ik in het individuele LevensWijzer Coachtraject.

Wat had ik veel stappen te zetten in het acceptatieproces dat er ‘een leven voor’ en ‘een leven na’ borstkanker is. Hoe kon ik uit mijn overlevingsstrategie stappen en uitkomen bij wie ik ben, bij mijn kern? Hoe kon ik mezelf opnieuw (uit)vinden?

Ik was blij dat ik bij Martha terecht kon voor een coachingstraject. Wat heeft het me veel gebracht! De vragen die Martha stelde, de opdrachten die ik kreeg, het leren begrijpen van mezelf vanuit een stukje contextuele therapie, het bewust omgaan met angst. Het is een goede tijd geweest.
Waar in het begin van het traject de woorden ‘oververmoeid, moeite, moedeloos’ mijn leven somber kleurden, kon ik na het traject nieuwe woorden noemen die mijn leven licht en kleur gaven: ‘dankbaarheid, perspectief, keuzes maken’.

Ik ben blij dat Martha op mijn weg kwam. Haar begripvolle, liefdevolle en respectvolle houding en werkwijze hebben me weer ‘rechtop’ gezet. En als ik opnieuw struikel, wat ongetwijfeld gebeuren zal, dan heb ik tools in handen om weer op te staan. Ik kan iedereen dit traject van harte aanbevelen!

Ruth (50)

Een paar maanden na de laatste bestraling merkte ik dat ik nog niet klaar was. Het leek of alle emotie toen pas loskwam en ik voelde me een beetje verloren. Soms was ik erg moe, soms erg verdrietig en soms baalde ik gewoon enorm dat het nu nóg niet klaar was. Ik wilde ook niemand meer ‘lastigvallen’ met mijn kankerverhalen.
Via het ziekenhuis ben ik bij Martha terecht gekomen. Na een online kennismakingsgesprek voelde het eigenlijk meteen al goed. De ervaring van Martha als coach en als borstkanker patiënt gaven mij vertrouwen in het traject.
Gelukkig bleek al in het eerste gesprek dat ik Martha durfde te vertrouwen. Ze signaleerde direct pijnpunten en met zachtheid en geduld deed ze oefeningen om mezelf beter te leren begrijpen en zachter te zijn voor mijzelf.
Nu sta ik met meer vertrouwen in het leven. Heb mezelf weer een beetje beter leren kennen en gun mezelf nu meer om daar nog meer bij stil te staan.
Martha heeft een rustige aanpak. Zonder zweverig te zijn, met ruimte voor humor en ironie. Met veel kennis en een zorgvuldige aanpak kan ze je helpen om krachtig en midden in het leven te gaan staan.

Lidewij (39)

Na de behandelingen merkte ik dat het mij niet lukte mijn ‘oude’ leventje op te pakken. Via Facebook en haar gratis webinar kwam ik in contact met Martha. Ik voelde meteen dat het goed zat. Ik heb gekozen voor het persoonlijke coach-traject van 6 sessies. Ik woon in het zuiden van het land. Vanwege de grote afstand hebben wij de eerste sessie en de vierde sessie live in de praktijk van Martha gedaan, de overige via Zoom. Het was voor mij een heel verhelderend proces waarin en waardoor ik belangrijke beslissingen heb kunnen nemen. We zijn teruggegaan naar mijn kernwaarden, wat mij veel inzichten gaf. Door de opdrachten en evaluatie van deze opdrachten ben ik gaan voelen wat echt belangrijk voor mij is in deze fase van mijn leven. Ik ben er een blij mens van geworden, ik ben trots op mezelf en ik heb weer energie om te leven! Ik voelde me goed gehoord door Martha, ze is heel rustig en duidelijk in haar uitleg. Ze is heel persoonlijk betrokken bij je. Ze is attent en alert, precies wat bij mij past! Martha is deskundig, maar tegelijk ook lotgenoot; ze voelt wat jij voelt. Ik ben blij dat ik de stap naar de coaching van Martha heb gezet! Het heeft mij heel veel gebracht.

Miranda (57)

Na een ingrijpende operatie kreeg ik goed nieuws: er waren verder geen behandelingen nodig. Terwijl ik me fysiek langzaam beter ging voelen, ging het emotioneel steeds slechter. Ik begreep er niets van en zocht hulp, maar bij een psycholoog kwam ik niet veel verder. Over het traject van Martha twijfelde ik, omdat het label ‘borstkanker’ voor mij ongemakkelijk en zwaar voelde. Na de eerste kennismaking besloot ik toch met het traject te starten en dat was een goede beslissing. Martha heeft veel mensenkennis en levenservaring, waardoor ze precies de juiste vragen stelt. De balans tussen denken en voelen was een belangrijk thema in onze gesprekken. Ik heb geleerd om mijn emoties er te laten zijn, in plaats van ze weg te redeneren. Door Martha’s positieve en empathische begeleiding kreeg ik vertrouwen in mezelf en in de toekomst. Ik ben erg blij dat ik over de drempel ben gestapt om Martha’s traject te volgen! 

Hanne (42)

Nadat ik ontslagen was van mijn borstkanker behandeling merkte ik dat die tijd eigenlijk als een sneltrein langs was gekomen. Er was nog weinig tijd geweest om alles een plekje te geven. Er was nog veel angst en een gebrek aan vertrouwen in mijn lichaam en mezelf. Samen met een verhuizing, nieuw werk en nog enkele andere levens-veranderingen en events merkte ik dat de strategie om almaar door te gaan niet meer werkte. Dat mijn lichaam en hoofd dit niet meer konden, ik liep vast.

De borstkanker verpleegkundige verwees me naar Martha. De coaching sessies met Martha hebben me erg geholpen. Het heeft me het vertrouwen in mezelf teruggegeven. Ik begrijp beter waar mijn reacties vandaan komen en hoe ik deze kan herkennen. Hoe ik beter voor mezelf kan zorgen en naar mezelf moet luisteren. Dit helpt ook met het herkennen van mijn reacties op hoe anderen mij benaderen, zowel privé als in mijn werk.

Het was goed om stil te staan bij alles wat er gebeurd is en te begrijpen waarom je op deze manier doorgaat en hoge eisen aan jezelf stelt. Om te accepteren dat je lichaam en hoofd af en toe tijd nodig hebben, zeker na zo’n groot life event met zeker ook een lichamelijke impact ondanks de relatief vroege diagnose.

Bedankt Martha, ik zal er zeker af en toe stil bij blijven staan en mezelf laten weten dat ik er niet alleen voor sta.

Marije (46)

Tijdens en vlak na mijn behandelingen (o.a. chemo- en immunotherapie) had ik geen enkele behoefte aan coaching. Mijn focus lag bij overleven, de behandelingen goed doorstaan en omgaan met de bijwerkingen. Na afloop van de behandelingen en nadat mijn bijkomende klachten waren afgenomen, zou ik snel weer “de oude” zijn. Toch? Mijn omgeving dacht dat en ikzelf ook. 

Nou, dat viel tegen. Ik had veel minder energie dan “vroeger” en was snel moe, en dat bleef zo. Het re-integreren op mijn werk ging daardoor ook moeizaam. Ik kon niet voldoen aan mijn eigen verwachtingen en aan die mijn omgeving. Ik had het gevoel dat ik faalde, ik voelde zoveel druk. 

Toen kwam Martha op mijn pad. Via een vriendin had ik al goede verhalen gehoord over haar. Tijdens een online webinar en een gratis gesprek daarna kreeg ik het gevoel dat gesprekken met haar mij zouden kunnen helpen. Ik heb gekozen voor het individuele coachingstraject.

Martha heeft een prettige rustige stijl, kan goed luisteren, toont zich betrokken en stelt precies de goede vragen. Haar eigen levenservaring en haar grote kennis en kunde dragen daar zeker aan bij. De sessies met Martha en de tussentijdse opdrachten hebben mij geholpen om te begrijpen waarom het voldoen aan verwachtingen zo’n belangrijke rol speelt in mijn leven.

Martha heeft mij geholpen om mijn beperkte energie te accepteren en om vooruit te kijken. Ze heeft mij laten ervaren dat het werkt om goed naar mijn eigen behoeften te luisteren en duidelijk mijn grenzen aan te geven. Ik voel mij nu veel beter dan een half jaar geleden. Natuurlijk stap ik nog steeds af en toe in mijn valkuilen, vooral in drukke periodes, maar nu herken ik wat er gebeurt. 

Irene

In 2018 werd bij mij uitgezaaide borstkanker geconstateerd. Na de rollercoaster van diagnose en de daaropvolgende chemo- en immunokuren en een borstamputatie (en een goede uitslag voor nu), viel ik in een “gat”. Ik was zo druk geweest met overleven en nu moest van mij het gewone leven maar weer beginnen. Ik kwam er achter dat dat niet zo makkelijk ging en er zat zoveel boosheid, angst en verdriet in mij dat ik hulp moest zoeken. Ik kwam via een tip op de site van Martha. Dat zij zelf (borst)kanker heeft gehad sprak mij aan omdat zij wist waar zij het over had. Martha heeft gezorgd dat ik tijd nam om te rouwen om wat was. En om d.m.v. gerichte vragen (en huiswerk!) na te denken wat NU voor mij belangrijk is. Want het leven is wel degelijk anders geworden. En “en passant “nam zij ook nog andere issues mee waar ik mee aan de slag moest. Soms was dat voor mij hard werken, maar het was nodig.
De sessies bij Martha hebben ervoor gezorgd dat ik weer sterker en lichter in het leven sta. Dat ik mag voelen, dat ik verdrietig mag zijn maar dat er ook een hoop leuke dingen zijn.

Inez (55)

Na 10 intensieve maanden kwam de dag waar ik zo naar had uitgekeken: de laatste chemo. Ik had gedacht dat ik blij en opgelucht zou zijn, maar dat gevoel kwam niet. Ik voelde me wel gedesoriënteerd en wist niet goed meer hoe ik verder moest leven. Na een eerste online kennismaking met Martha wist ik dat zij mij zou kunnen helpen om mezelf weer terug te vinden. Om te kunnen dealen met mijn ziekte had ik mijn oude verdedigingsmechanismen opgetrokken om mezelf te beschermen tegen de angst en het verdriet. In 6 persoonlijke coachingssessies leerde ze me om door de schillen te kijken naar mijn eigen kern en weer te associëren met het hier en nu. Martha weet precies hoe het voelt als (ex) borstkanker patiënt. Met haar jarenlange ervaring als coach is ze in staat geweest om mij de juiste begeleiding te bieden en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik kan nu weer verder.

Yvonne van Rees Vellinga

Martha is een coach die heel goed kan luisteren. Ik vond het waardevol dat zij vanuit haar eigen ervaring kon spiegelen wat er allemaal door je heen gaat als je borstkanker blijkt te hebben en wat de impact daarvan op je gezin en je omgeving is. Door te luisteren, stiltemomenten in te bouwen en vragen te stellen heb ik gaandeweg woorden gevonden die uitdrukking geven aan wat ik heb meegemaakt. Dat is voor mij heel waardevol, ook naar de toekomst toe. Mede door Martha heb ik de bevestiging gekregen hoe belangrijk het is dat je lieve mensen om je heen hebt en heb ik keuzes durven maken door bijvoorbeeld ander werk te zoeken dat beter aansluit bij mijzelf, zeker nu ik heb ervaren hoe kwetsbaar het leven is. Martha heeft mij het inzicht gegeven dat ‘betekenis geven’ en ‘zingeving’ uiteraard belangrijk zijn, maar ze heeft mij leren ontdekken wat mijn ‘zielsverlangen’ is en daardoor heb ik al vrij snel na de start van mijn reïntegratie op het werk de keuze kunnen maken om ander werk te zoeken. Ik gun iedereen die zichzelf weer moet terugvinden nadat de lichamelijke behandelingen achter de rug zijn, een goede coach als Martha!

Margreeth (53)

Na meerdere wegen te hebben bewandeld, kon ik mij toch niet over een aantal zaken heenzetten.
Uitgekomen bij Martha en ik denk dat dat het fijnste cadeau is wat ik mezelf heb kunnen geven. Martha heeft mij zo goed kunnen helpen door haar eigen ervaringen. Ze weet wat je doormaakt en dat ontbreekt vaak bij de psychologen in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Ondanks dat zij uiteraard ook erg ervaren zijn, kwam ik niet tot het juiste punt.
Ik had iemand nodig die mij verder kon helpen om de ziekte een plek te geven en alles wat de ziekte met zich meebrengt. Verlies van vertrouwen in je lijf, verlies van vriendschappen of veranderde vriendschappen, onbegrip bij de ARBO. Ik moest een bepaalde boosheid kwijt.
Juist door onder andere ademhalingstechnieken en echt te voelen en heel veel te praten, bracht mij dit zoveel verder dan alleen puur volgens het boekje ernaar te kijken.
Ik kan oprecht iedereen coaching bij Martha aanraden, een hele warme vrouw die net even iets dieper op de zaken ingaat. Daar waar je zelfs soms niet eens aan had gedacht of net even een ander licht op kan schijnen en te leren omdenken als het ware.
Niet blijven ‘vechten’ maar vraag hulp bij Martha, het helpt je echt verder om weer veel meer positiviteit toe te laten en omarmen!

Birgit (40)

Ik heb veel gehad aan het individuele LevensWijzer coachingstraject bij Martha. Ik was net klaar met alle operaties en behandelingen. En dus op het punt om terug te keren naar mijn “ oude leven”. Maar voelde heel duidelijk dat ik, door alles wat ik had meegemaakt, niet terug wilde naar de “ oude ik” . Door de gesprekken met Martha heb ik de nieuwe “ik” gevonden. Met name de praktische tips die zij me heeft gegeven, zorgen ervoor dat ik nu, een half jaar later, nog steeds profijt heb van het coachingstraject. Ik sta nu weer met vertrouwen en meer rust volop in het leven. Ik zou elke vrouw die hetzelfde heeft meegemaakt de Martha momentjes gunnen.

Kitty (51)

‘Een paar maanden na de laatste borstkankerbehandeling ben ik bij Martha gestart met het individuele coachtraject. Want na de volle agenda van de behandelingen voelde het leeg en eenzaam, ondanks de lieve mensen om me heen.

Naast deze emoties ontstond er ook onzekerheid en ook angst voor de toekomst. Want verhalen over anderen die minder goede berichten kregen raakten me diep.

En waarom zou ik hier geen hulp bij vragen?

Juist bij Martha, die zelf ervaringsdeskundige is, voelde het prettig. Want als geen ander herkent ze wat ik had meegemaakt en hoe ik me voel. En stelt de juiste vragen, maakt rake opmerkingen. Vooral omdat ze het zelf heeft doorgemaakt en een enorme deskundigheid heeft ontwikkeld in haar praktijk voelde ik me vertrouwd en in goede handen. En bovenal is Martha een hele warme en mooie vrouw met veel nuchterheid en humor.

Hierdoor begreep ik beter waarom ik me zo voelde en vooral hoe ik ermee om kon gaan. Kon ik beter erkennen dat het hele traject waar ik doorheen ben gegaan impact had en heeft.

Ook leerde ik anders kijken naar mezelf en beseffen dat ik het best goed doe en dat ik trots mag zijn op mijn nieuwe zelf. En dat ik vertrouwen mag hebben in mezelf en vooral mag genieten van wat er is in het hier en nu. Dat ik een keuze heb in waar ik mijn focus leg, in wat ik wel en niet doe of ga doen.
Hoe ik om kan gaan met belemmerende gedachten en angsten.

Lieve Martha, heel erg bedankt voor de fijne begeleiding die je me hebt geboden. Ik denk nog vaak met warmte terug aan onze mooie sessies en de handvaten die je me hebt gegeven.

Nicole (51)

Zou het niet heerlijk zijn, om je leven weer te LEVEN. Niet je ‘oude’ leven, maar dit leven, zoals het nu is, mét wat je allemaal hebt meegemaakt.
Je hebt een nieuwe kans gekregen, pak die aan met beide handen.

De investering voor dit traject, waarmee jij de regie over je leven weer in handen neemt, is € 947 inclusief btw.
Je kunt het volledige bedrag in één keer betalen, of in drie termijnen van € 317.

Wat jij misschien ook wel wilde vragen….

Moet ik voor jouw traject altijd naar jouw praktijk komen?

Nee, dat is niet per se noodzakelijk. Het is wel het prettigst om face to face te werken. Maar als je ver weg woont is het ook mogelijk om hybride te werken. Dan combineren we live en online sessies. We bekijken in overleg wat voor jou prettig en haalbaar is. De online sessies doen wij in Zoom.

Is het een cursus of maatwerk?
Het is geen cursus. Het traject is helemaal toegesneden op jouw vragen en jouw knelpunten. Het is dus echt individuele coaching, waarbij ik garandeer dat je aan het eind van het traject de regie over je leven terug hebt.
Ik ben nog niet helemaal klaar met mijn behandelingen, kan ik dan toch al door jou gecoacht worden?
Ja, dat kan zeker. De overgang naar de periode na je behandelingen verloopt dan veel soepeler.
Geef je ook medische adviezen?
Nee, absoluut niet! Jouw medisch behandelingstraject staat hier helemaal los van. Als jij je zorgen maakt over je lichaam, dan adviseer ik je om naar de dokter te gaan.
Kan ik dit coachtraject vergoed krijgen?

Via de werkgever*
Als je een baan hebt, vraag dan bij je werkgever na of hij (een deel van) de kosten voor zijn rekening wil nemen. Sommige bedrijven hebben daarvoor een opleidings- of persoonlijk budget. Ook in het kader van re-integratie worden coachkosten soms vergoed. Mogelijk is er iets over kosten voor coaching in de cao opgenomen.

Via de arbodienst*
De werkgever is in overleg met de bedrijfsarts vaak ook bereid om (een deel van) de kosten te vergoeden. Dit kun je bespreken met je bedrijfsarts, je leidinggevende of de afdeling personeelszaken.

Via de zorgverzekering
De zorgverzekeraars vergoeden een coachtraject over het algemeen niet.

Via de arbeidsongeschiktheidsverzekering
Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten, dan is het mogelijk de verzekeraar te vragen (een deel van) de kosten te vergoeden. Ze zijn hiertoe niet verplicht, maar hebben baat bij een optimaal herstel.

Als ZZP-er kun je trouwens in alle gevallen de coachkosten zakelijk opvoeren en de btw (21%) verrekenen.

*Bij facturatie aan de werkgever is de trajectprijs exclusief BTW. Daarboven wordt 21% BTW in rekening gebracht.

Wat doe ik als ik nu nog vragen heb?

Stuur me in dat geval gerust even een berichtje, ik vertel je er graag meer over.
Mijn mailadres is martha@levenenzo.nl

Wil je meer weten, of vraag je je af of dit voor jou een geschikt traject is?
Dan nodig ik je uit voor een gratis en vrijblijvend online of videobellen gesprek van een half uur.

© Martha Rijkmans | Leven & Zo
Privacyverklaring

Met gemaakt door Anita Faber